tisdag 1 april 2014

Ett speltest av Mutant Chronicles

Rollperson i Luna PD, som
fått ett axelskydd av
 en gammal kompanjon.
Ikväll slog vi till och spelade Mutant Chronicles med de öppna betareglerna. Äventyret var det tidigare nämnda Straffargatan 39.

Till att börja med – det var ett lyckat speltest! Eller egentligen var det mer en one-off en test, men vi märkte väl några buggar, som antagligen är åtgärdade nu.

I introäventyret spelar man poliser i Luna PD och några frilansare som ska hitta en “bortsprungen” dotter till en Imperialdirektör, som verkar slumma i en rivningskåk, på gränsen till en avgrund, där Bauhaus gigantiska grävmaskiner bygger en ny lastlågsbana genom bostadsområdena - genom att riva rakt igenom allt. Klyschigt, men stämningsfullt.

Regelmotorn för de oinitierade är slå 2T20 under din grundegenskap + färdighet, där varje T20 ger ett lyckande. Det är väl så att det som ser så pass enkelt ut är egentligen en “dolt” T20-pöl-system som +Tomas Härenstam  så tydligt beskriver det. Du behöver nämligen ofta mer än två lyckande om du ska göra svåra saker, och dessutom ger extra lyckanden “momentum” som kan växlas in mot enkla specialeffekter. Lösningen är att du kan få extra T20 genom “chronicle”-poäng eller bara ta en till tre extra T20 genom att ge SL “mörka symmetrin-poäng” (MS). De använder SL sen för att sura till livet för en (som att bryta inititaivordning eller tvinga en att ladda om) och ge extra effekter till sina SLP.

I spel kändes det klockrent och SL:s MS-poäng steg under kvällen, och satte pinnar i hjulen för oss.

Stämningen i introäventyret var härligt, mörk och skräckig. Då det utspelar sig innan den tid då Mörkret (eller vad det nu heter) dykt upp, blev det sjysst spänning och metaspänning. Kred till Gunnar Roxen som skrivit det.

Strid är kul med lagom mycket val, inga onödiga stridskartor och ett skadesystem som känns bra. Det enda dåliga är skador på vapnen som slås med XT6 eller XT6+Y. T6:orna räkans lite baklänges, där en 1 = 1 skada och en 2= två skador, men 3-6 ingen skada. Vad jag fattat finns en fundering att bara ha helt fasta skador också – vi får väl se.

Jag fick i alla fall mersmak och vi kommer spela mer känns det som och ännu mer när riktiga spelet kommer. En klar nörd-4+ vid det här laget, får jag säga.