torsdag 6 februari 2014

En snabb titt på vs. Venus

Vad är vs.Venus kan man undra? Jo, det är ett coolt litet mini-rollspel (på engelska) som dök upp i senaste Fenix (idag i min post). Spelet drivs av regelmotorn vsM - som jag aldrig hört talas om men, som verkar lite charmigt - och tydligen bygger på något 24-timmars rollspel.

Du har fyra grundegenskaper (som i M:0, Fantasy! och Numenera för att nämna några moderna spel) och en mekanik som drivs med en vanlig kortlek. Dessutom får du lite "Good stuff" (läs: fördelar) och lite  "Bad stuff" (läs: nackdelar), prylar och lite annat.

Mekaniken är enkel - dra lika många kort som du har i värde (normalt 3 till 6)och se om värdet på kortet är högre än en svårighetsgrad eller motståndarens kort. Skadan är – om det nu är strid – lika med antalet kort över målvärdet. Du startar med tio kroppspoäng så ni fattar hur det kan gå.

Världen är något sorts djungelifierat Venus inspirerat av gammal sf i Burroughs-stil eller kanske som rollspelet Space: 1889. Det som finns verkar pulpigt härlgit med jaguaner, dinosaurer, landkraken etc.

Jag har skummat de lite dryga fyra sidorna och blivit sugen på spelet, ja rent av inspirerad – vad mer kan man begära?! Så gå nu till pressbyrån och köp dig ett eget ex av Fenix (där det står om en massa annat också). Jag ger i alla fall vs. Venus en klar nördfyra!

...

Vad händer egentligen med Irrfärder kan ni undra? Det har ju varit rätt segt här - mest för att allt skrivande gått till Coriolis och i viss mån, Mutant, men också för att jag ofta har ambitionen att skriva mycket (som Star Wars-kavalkaden jag hade). Nu är det slut med det - kortare inlägg och flera, kanske lite interaktivt också. Vad vill ni som då surfar in här - ha? Mer om rollspel, setting, annat? själv har jag saknat saker som är blandat om rollspel - vart hittar jag det (boningen och rollspel.nu har jag koll på)? Ge gärna förslag!