torsdag 30 augusti 2012

Lite sjyssta bloggar

När man sitter och klurar på spel, regler och äventyrsstruktur - som jag gör just nu då får man chansen att upptäcka nya saker på nätet. Jag tänkte dela med mig av de senaste tre upptäckterna, som en del av er kanske känner till - men som i alla fall kan vara roliga för aspirerande rollspelskapare och -utvecklare, något det verkar finnas gott om.

System sans Setting - är en bra blogg för den som vill ha en bra genomgång av olika regelsystem. Under fliken System Review går skaparen, Stephen, igenom olika regelsystem på ett strukturerat sätt. Väldigt bra och överskådligt.

FATE SF - högaktuellt för en som gillar sci-fi och FATE. Spel som Diaspora, Bulldogs, Starblazer Adventures och Strands of Fate avhandlas av John Till. Nyligen gjordes en Barsoom-variant till FATE. Så gå dit och förnöjs. Här hittade jag också till Jeremy Kostiews FATE tutorials (se nedan).

The Alexandrian - där bland annat scenariostruktur avhandlas, exempelvis Node-bases scenario design. Här finns för övrigt saker som Legends and Labyrinths, som konstruerats av bloggaren själv, Justin Alexander.

Inte en blogg, utan en tråd på G+, men ändå väl värt ett besök är FATE tutorials, för den som vill fatta FATE - kanske folk som vill spela Coriolis i framtiden.

Hoppas ni hittar något nytt och kul att läsa!
tisdag 28 augusti 2012

Dust Tactics + The Regiment = SantIdag noterade jag att alfa 2 av The Regiment hade dykt upp på Mighty Atom-bloggen (som drivs av spelkonstruktören John Harper). För er som inte vet är The Regiment en Apocalypse World-variant när man spelar soldater. Kanske koolt i sig om man gillar krigsrollspel – någonting jag själv aldrig testat – men intuitivt inte något jag kan tänka mig är kul i längden. Detta skriver jag med viss reservation – jag kan nämligen tänka mig att krigsrollspel kan vara kul bara genren passar mig och det finns något annat att göra än just att kriga och hålla på med gruppdynamik.

För att det ska lyckas behöver man en annorlunda setting eller genre än vanlig krigsrollspel (vilket för mig är den vanligaste associationen - från Stalingrad till Full Metal Jacket eller Band of Brothers).


Med detta sagt så måste vi alltså hänga på en ny setting och helst även en metaplott på The Regiment för att jag verkligen skulle gilla det (även om jag kan tänka mig att testa det precis som det är). Det som först kommer till tanken är för min del Dust Tactics eller Warfare – det brädspel jag spelat senast – eller snarare Paolo Parentes värld som den beskrivs i Dust (vi kan skippa monstertuttarna i serierna).

Dust Tactics har ett världskrig som inte tar slut, ockulta tyska forskare, pansargångare som drivs av en mystisk mineral (VK), biomodifierade apor, laservapen, teslakanoner, rysk militärromantik och inom kort även utomjordingar – det vill säga allt du kan önska dig och lite till.

Tycker du att Dust värld inte duger så finns istället Tannhäusers mycket snarlika värld, där man är specilister och soldater som utför specialuppdrag. Även här har vi ockulta tyskar (men till skillnad från Dust även nazister), demoniska soldater, allierad superteknik deriverad från Roswellkraschen, ryska matriarkat med Teslas magnetiska förmågor och japaner med demoner.

Jag blir sugen på att göra en Regiment-hack, helt enkelt. En hack på en hack. Tror ni det skulle funka!

lördag 18 augusti 2012

Star Wars blir rollspel igen!

Många såg att det skulle kunna hända – Fantasy Flight Games – måste ju bara spotta ur sig saker. Nu kommer nya Star Wars rollspelet på Beta. Det avhandlar inte hela universat – så en "WH40K" är att vänta där första delen är Edge of Empire följt av Age of Rebellion och slutligen Force and Destiny.

Alla tar upp olika aspekter och koncept i SW-universat. Frågan är hur reglerna blir? Någon som vet via snack från Gencon? Kortbaserat som WH3?

Ennies vinnare 2012

Igår kväll så släpptes vinnarna till Ennies Award 2012, något jag kände man borde ha koll på. Intressant att vinnaren i rollspelsgruppen var det – för mig nyinskaffade – Savage Worlds Deluxe, och tvåan var Marvel Heroic Roleplaying Basic Game som också blev vinnare av bästa regler. Båda dessa spel har olika tärningar för att beskriva hur "bra" man är på olika färdigheter med olika sorts chrunch.

Något att hålla koll på helt enkelt. andra intressanta vinnare/två:or är Lorefinder-reglerna (en blandning av Pathfinder och Gumshoe), Ashen Stars värld, Technoir (Spotlight vinnare), Gaming as Women-bloggen och The One Ring:s gratisäventyr Words of the Wise (som jag personligen inte tyckte va sååå lysande).

Är det värdiga vinnare (och två:or)? Vad tycker ni?