söndag 28 augusti 2011

The One Ring RPG - one to rule them all...

Sommaren går mot sitt slut - och när jag ser tillbaka på den har det varit alldeles för lite flit och nörderi. Men augusti har i alla falla hållit måttet. Jag har nämligen lyckats läsa tre hela rollspel från pärm till pärm (eller pdf till pdf) - de tre är naturligtvis The One Ring, Null state och Svavelvinter Rollspelet (i den senaste iterationen). Svavelvinter kommer inte avhandlas här då jag är jävig men i kväll vi titta närmare på The One Ring, TOR från och med nu.

Vad innehåller spelet då - det som förväntas, en regelbok, en spelledarbok, tärningar och två kartor (en in-game för spelarna och en hexad för spelledaren).

Mekanik
Den känns för mig rätt enkel och uttnyttjar flera olika tärningstyper som man ska nå över ett visst värde (normalt 14). Bastärningen är en T12 med två specialsidor, en Gandalfruna (automatiskt lyckande) och ett Sauronöga (automatiskt misslyckande). Tvärtom om man nu tillhör Skuggan. Till det läggs T6 där utfallet 6 även ger en mått av lyckande. Antalet T6 beror på vilken egenskap som används.

De tre egenskaperna är Body, Heart och Wit - Gandalf har fått säga sitt om vad som definierar den gode äventyraren. Till allt detta tillkommer sår, utmattning, Wisdom, Valour mm.

Det känns Tolkien
Hela settingen känns Tolkien och den känns - rätt. Vad jag inte fattat när jag köpte var att det här är det första av tre rollspel eller delar som kommer utspela sig i Midgård. Den tar sin början några år efter sluthändelserna i boken Bilbo och utspelar sig runt Dimmiga bergen och Mörkmården. En klassisk äventyrarmiljö och antagligen det som jag höll mest kärt i Tolkiens litteratur, det som var mest saga för mig.

Sjyssta delar i regelsystemet
Det finns några grejer jag gillar med regelsystemet och settingen. Ett: det handlar om den blandade äventyrargruppen som möts för att äventyra. Regelmässigt så styrs kampanjreglerna av hur äventyrsfasen följs av en Fellowship phase när man ska vila upp sig för vintern och utföra kampanjspecifika handlingar samt växla in sin erfarenhet.

Två: regler för resandet i vildmarken, där olika karaktärer får roller som scouter, jägare etc och hur man ritar sin resa på kartan påverkar hindren på resan. Det är nog det som känns helt rätt och gör mig mest lycklig - resan är för mig viktig i att spela rollspel.

Det kommer mer
Ja - det känns kul att en massa produkter är på gång - eller i rykteskvarnen i alla fall. Men säkert är att de två rollspelen som följer kommer: The Errantries of a King och War of the Ring. det första handlar on Aragorns resor i Väster innan ringens krig och det som händer i Ringentrilogin och det sista är rätt självklart.

Sammanfattnignsvis så är det här rollspelet ett sådant lyft mot MERP så det skräller - och det är nog ett bra spel i dagens mått också. Jag ger det Irrfärders första nördfemma - väl förtjänat.


fredag 12 augusti 2011

Många nya inköp

Jag sitter och funderar på om det här verkligen är av värde att dela med sig. Tvivelaktigt - men jag gör det ändå, besatt som jag är av att få visa upp mina nya grejer. Senaste månaden har det inhandlats en hel del saker och tor det eller ej - jag har faktiskt läst en hel inhandlad produkt - Null State.

Så det som gjort mig mindre rik är Null State, Battleship Galaxies och The One Ring Rollspelet. Dessutom finns det en stor beställning på små söta robotar till Dust Tactics som bara väntar på att få komma hit. Har jag spelat något av detta - nej så klart inte - men en dag så händer det. I väntan på att jag ger er mina synpunkter kan ni surfa vidare på länkarna och se vad som finns att se om de tre sakerna.

torsdag 11 augusti 2011

Stars Without Number - en ny stjärna föds

Här om dagen stötte jag på en ny stjärna på sf-himmeln - i alla fall om man får tro vad andra tycker. Stars without number är ett old school rollspel med grund i D&D men med mycket nytt och spännande. Det har utvecklat sandlådespel i rymden med bra sätt att göra nya planetsystem och fraktioner på.

Istället för att bli långrandig skickar jag er vidare till recensionen på Grognardia, de snygga rollformulären på Mighty Atom och sist men inte minst Sine Nomines hemsida där du kan ladda ner pdf:en gratis.

Läs och njut!

söndag 7 augusti 2011

ENnie Awards 2011 - vinnare

Vad kan man säga - urban fantasy verkar inne, eller är Fate 3.0 sååå bra? Någon som provat.

Här har ni alla vinnare.

Jag funderar på om Dresden Files är något att prova eller Jim Butchner-böckerna? Åter - någon som vet?