måndag 30 augusti 2010

Två nya (gamla) rollspelbloggar med krönikor

Satt och slösurfade runt i kväll och råkade hitta in på en ny krönika/blogg till Mutant - Undergångens Arvtagare (här) och lite längre bort en gigantisk krönika till Svavelvinterkampanjen (här).

Kolla in och njut!

fredag 27 augusti 2010

Iskallt Inferno - föranmälan förlängd till 6:e september!

Av misstag har det stått att vårt Coriolisscenario på Stockholms Spelkonvent skulle vara drop-in. Det är nu, i sista sekund, ändrat till föranmälan.

Föranmälans sista dag är nu 6:e september! Så anmäl er.

Här kan ni göra föranmälan!

onsdag 25 augusti 2010

Sociala konflikter i Warhammer

Igår spelade vi The Gathering Storm för andra gången. Det var första gången vi fick till ett bra exempel på social konflikt i Warhammer. Det lyfte spelomgången och själva rollspelandet. Genom att använda de sociala konflikt korten i kombination med en progress track och meta-information från spelledaren så blev det roligt och kändes "farligt" för våra karaktärer.

Situationen var att vi försökte få stadsvakter att inte arrestera en person som vi ville pumpa på information. Vi fick veta att gick progress track:en över sex så skulle stadsvakterna ge med sig, men gick den ner till noll så skulle det leda till handgripligheter, vilket får sägas vara en risk. Med andra ord, vi hade något att förlora.

Några av oss hade kort (actions) med sociala förmågor - mina ser ni ovan. De som inte hade det kunde använda färdigheter utan specialeffekter. Varje lyckande ökade progress track:en för oss och varje lyckande för vakterna sänkte den. Enkelt.

Vad de här korten gjorde för mig var att hjälpa mig att rollspela situationen, istället för att som i andra spel, slå  "Övertala" och så var det över. Dessutom fick ett av mina slag effekten att jag var för påstridig (Steely Gaze) och nästa karaktär som använde en viss färdighet fick då ökad svårighetsgrad. det råkade vara jag som bytte taktik till - I thought we were friends.

Jag kan verkligen rekommendera det här, nästan roligare än en vanlig strid på många sätt.

måndag 23 augusti 2010

Apocalypse World har anlänt!

Idag fick jag äntligen min hårdkopia av rollspelet Apocalypse World av Vincent Baker som bland annat stått för Dogs in the Wineyard.

Jag har ju haft pdf-reglerna ett tag, men inte orkat läsa dem på iPaden av ren lathet. Men nu har jag pocketboken, som känns snygg och lätt att läsa. Mer om innehållet senare, det enda jag kan säga är att kapitlet "Advanced Fuckery" får en att undra och småle.

söndag 22 augusti 2010

Flood, en blöt apokalyps

Apokalyps är tydligen inne, eller snarare postapokalyps. Inte för att just den här boken är ny, men den ger mig en hel del sköna idéer om andra postapokalyptiska varianter än jag är van vid. Undantaget Waterworld då.

Flood, är som namnet ger intryck av en bok om översvämningar i bibliska - eller vilken religion man vill – proportioner. Precis som många andra av Baxters böcker har den en massa spännande idéer och bakgrundsforskning i sig. Språket, om man nu går i gång på det, är väl det man kan förvänta sig av en astrofysiker/astronaut. Alltså inget överväldigande men inget man heller stör sig på.

Boken börjar i ett regnigt och fraktaliserat Barcelona, där en grupp människor hålls som gisslan av en av de många terrorgrupper som är verksamma där. De befrias och i resten av boken får man följa deras resa över världen under en av världens största katastrofer, en översvämning som inte verkar sluta.

Visst har man läst om översvämningar tidigare, på rak arm kan jag väl komma på två stycken, men det här är mer extremt. Man undrar vart det ska sluta, till en början i alla fall. Inför varje del i boken finns det en världskarta med kustlinjer vid olika havsnivåer. I e-bokvarianten, som jag läste, kan man också zooma in lite och se mer i detalj på kartorna.

Jag blir intresserad av karaktärerna, vad som ska hända dem och hur det ska gå, hur deras livsöden sprids och återförenas under bokens gång.

Samtidigt lider boken lite av det som många sf-böcker har problem med, ibland blir det sidor med ren lärobokstext. Visst, det är kul med levande fossiler på havsbotten, men det kanske kunde hållas kortare ibland.

Slutligen – jag är nöjd med att ha läst boken, men ska du göra det? I nuläget ger jag den en stark nördtrea. Den ger mig sjysta idéer som jag ska använda i rollspelssammanhang [mer om det i framtida inlägg], men inte i Coriolis. Men innan du läser den, så ska du nog vänta in min recension av del två Ark.

söndag 15 augusti 2010

Världens bästa rollspel (just nu)

Rollspelsvinnare på GenCon, ganska så intressant eller i alla fall kul att läsa. De olika vinnarna i den amerikanska rollspelsbranchen (ENnie Awards). Kolla in! Vann rätt spel?

Min tolkning är att Pathfinder vann för att flest folk spelar det, inte oväntat. Men det finns några spännande guldkorn att kolla in i övrigt, som vinnaren av bästa setting, Day after Ragnarok, där en gigantisk orm fallit från skyn (kolla världskartan här).

Diaspora, som bygger på Fudge-systemet, vann bästa system, följt av Hero.

En kul grej för mig (och andra som gillar transhumanism) är att Eclipse Phase vann bästa text och kom tvåa som bästa rollspel.

Att Lady Blackbird blev bästa gratisprodukt gillar jag också.

Hur som helst - vad tycker ni? Vann rätt spel?

lördag 14 augusti 2010

Tärningspoolen har kommit

Antagligen har tärningspoolen varit här ett långt tag, men det är alltid kul att upptäcka något nytt. Plockade idag upp lite rollspel för att recensera. De flesta var inte till mig men jag hann i alla fall titta igenom dem.

Det jag kollade in var reglemekaniken. Fråga mig inte varför jag kollade just det, men man kan väl säga att mitt intresse för rollspelsregler har ökat med tiden.

Det jag noterade i de här fem olika rollspelen var att tärningspoolen styr. Olika namn, olika tärningar och olika mätsätt. Ofta adderades grundegenskapens antal tärningar till färdighetens.

Jag blir lite sugen på att fundera på det här, för egna rollspel - den dagen ni vet. Vi får se.

fredag 13 augusti 2010

Irrfärder byter utseende

Som någon kan ha märkt har jag bytt utseende på sidan. Det är ett test och jag hoppas folk kan ha överseende ett tag framöver om jag provar på olika saker innan jag hamnar rätt. Hur funkar den här? Tyck till - för nu finns det knappar för det.

Något jag inte skulle läsa på tunnelbanan...


Många av mina nördvänner har inte kommit ut på sin arbetsplats om sitt rollspelsintresse och kan sonika inte ta med sig rollspelsböcker dit eller bli sedda på tunnelbanan, läsandes i dylik tingest.

Jag har hållit koll på Deathwatch, det nya WH40K spelet som är nära förestående. Men deras collectors edition är inget jag skulle vilja bli sedd med på tunnelbanan.


The Gathering Storm

Som jag tidigare nämnt har vi haft vårt första spelmöte i kampanjen The Gathering Storm. Som spelare och tilika ägare av lådan ska jag försöka sammanfatta mina tankar om det. Till att börja med, jag har inte läst äventyren (vilket de andra i min spelgrupp tror, kanske) - däremot har jag öppnat lådan och tittat i den.

Och blivit lite besviken. Varför? Jo, för jag hoppades på en stor härlig karta av Stromdorf. Ett måste för oss i Generation Kandra. Det fanns inte någon karta trots att det utlovats, eller det fanns en stadskarta på en halv A5 i storlek.

I övrig innehöll lådan, äventyrsboken,lite pappfigurer och en del kort. Nu när vi spelat första sessionen vet jag att några av dem är för att hålla koll på förlopp i scenariot och några nya platser (exempelvis ett vad över en flod).

Stämningen i staden Stromdorf är bra, ett regnigt, sunkigt ställe. Efter en spelträff kände jag hur min karaktär var genomsur och rätt trött på stället. Det ända bra var nog Åskvattnaölen.

Kan jag rekommendera Stromdorf - min spelledare säger att det verkar bra - så med andra ord det återstår att se. Hittills får den en stark nörd-3: a, kanske mycket på grund av vår spelledare (och jag lär inte få mer Xp för det...)

För den som inte känner till det finns det design anteckningar på FFGs hemisida.

Stadskartor i SF-rollspel

Sen ett inlägg om rollformulär på Piruett har jag funderat på kartor. Och eftersom jag är en SF-nörd och framför allt (just nu) en Coriolisnörd, undrar jag om någon där ute har exempel på snygga stadskartor till SF-rollspel.

De enda exempel jag kan komma på är de otroligt ledsna sakerna i Mutant 2090. De passar säkert cyberpunk men inte SF i rymden.

Har ni några förslag på snygga kartor i något SF-rollspel, specifikt över städer, länder eller planeter?

Solomon Kane


Jag har inte aktivt väntat på den här filmen. Jag trodde till och med att den inte kommit på bio än, vilket i och för sig stämmer för Sverige. Igår kom i alla fall filmen ut på video.

Solomon Kane, häxjägare, förkämpe mot ondskan är en film om hur sagda hjälte håller på att få sin själ tagen av djävulen och den väg han tar för att försöka komma undan. Mer ska jag inte säga om historian.

Det är en mörk och snygg film, precis det man kan förvänta sig. Se den utan förväntningar och du kommer vara nöjd, ja i alla fall om du är nörd.

Är du rollspelsnörd kommer du vilja bli häxjägare i Warhammer Fantas Roleplaying Game eller damma av din gamla Götterdämmerung. Det är filmer som den här, Vargarnas pakt och Flesh and Blood som får mig att vilja spela de här spelen. Jag har då aldrig spelat Götterdämmerung.

Jag ger Solomon Kane en solid nörd-4 för snygghet, smutsigt 1600-tal och bra ondska.

tisdag 3 augusti 2010

Svärmarna och Kolonisatörerna

Svärmarna och kolonisatörerna är arbetsnamnet på en kort pdf till Gränsrymden som jag arbetar på, där nomadsvärmar och fria kolonisatörer beskrivs. Här är ett förslag på en stämningstext.

Alla höll andan. Bryggan var tyst, undantaget abbans svaga mässande. Kapten Fehrad, stirrade tyst mot sensorskärmens tre ekon. Legionjagaren dol-Grah med sina medföljande torpedbåtar närmade sig. Snart skulle de vara på avfyrningsavstånd för ack-kanonerna. På kommunikatorn rullade Legionens ultimatum, ”Stanna och invänta bordning”. Alla visste dock att det var en lögn. De visste vad som hänt med Murg-Damans skepp när de inväntat bordning. Endast vrakdelar återstod.

Nu stod hoppet till abba Khore, Svärm Badjaos överhuvud. Hon skulle kalla på bah-yiin, stärnormen, Sångvandrarens spjut för att förgöra eskader dol-Grah. De flesta ombord var minst sagt skeptiska, men nu fanns ingen återvändo. Besättningen stod tyst, bedjandes till ikonerna medan abban fortsatte mässa från den cirkel av ockra hon lagt upp på bryggan.

Plötsligtdrog sensoroperatören andan. ”Ett nytt eko”, stammade han fram.

Mycket riktigt, på skärmen framträdde ett nytt eko. Det såg mest ut som en artefakt, ekot fluktuerade i storlek från skeppsstorlek till flera mikrodistanser. De andra ekona ändrade riktning, försvarsformation enligt Legionens skeppsdoktrin.

”Torped avfyrad”, utropade sensoroperatören. På skärmen syntes torped rusa mot det nya ekot – och sammanstråla – ekot var kvar. I nästa stund sammanföll ekot med jagaren och expanderade, omslöt en av torpedbåtarna, för att sen försvinna.

”Aktivera visuella sensorer”, beordrade kapten Fehrad. Med ett stilla surrande fälldes bryggans skyddsplåtar ner. Framför skeppet lyste en ny stjärna, resterna av jagaren. Allt annat var mörkt.

I sin cirkel av ockra låg abban medvetslös, med en röd rännil av blod ur ena näsborren.

”Bah-yiin”, viskade gasten bredvid mig.

Utdrag ur resenären Batil Din Nimatallahs, videologg.

Nördöl i sommarkvällen

Kom just hem från en trevlig nördöl, lite glad i hågen med alldeles för onördig musik i ifånen. Så jag bestämde mig för att förmedla den goda känslan här på bloggen.

För många i nörd (rollspels) Sverige har de senaste dygnen gått kring Fenix upprop för rollspel och Piruetts senaste inlägg på saken. Vad jag undrar är vem som ska skriva det nya rollspelet som alla ska kunna börja med, för ingen verkar vara på G (annat än att diskutera formerna för det).

Jag har inte tid i år (blink).

Men man blir helt klart lockad. Som tur var har jag och Fria Ligan en massa annat roligt att göra, men det kommer ju ett 2011 en dag.

En variant vore att viga ett helnummer (undantaget reklamsidorna, man får vara realist) av Fenix för det. Skulle bli minst lika mycket som DoD85 (fast med T6 då).

Anmäl dig till Iskallt Inferno!

Nu har Stockholms Spelkonvent lagt upp alla sina olika arrangemang. Så nu är det bara att anmäla sig till vårt Coriolis scenario, Iskallt Inferno (här). Det samma gäller er som vill SL:a scenariot, hör av er till konventet!