måndag 28 juni 2010

Min första e-bok


Nu har jag äntligen slagit till och köpt min första och billiga e-bok, Greg Egans Oceanic för knappa fem dollar. Det kändes okej för att testa konceptet. Otroligt nog har jag läst mest på min iPhone och mindre på iPaden.

Det funkar i alla fall. Jag är nöjd med den boken. Annars känns e-böcker dyra om man jämför emd vad en riktig bok kostar. Blir det fler, det återstår att se...

måndag 21 juni 2010

Fria Ligan är på gång

Senaste dagarna och ikväll har vi snackats och mejlats om en massa roligheter och planer för hösten inom Fria Ligan. Ascoola idéer kommer då presenteras på ett eller annat sätt. Just nu handlar det om Maskmakaren och nästa Fenix - jag tror på det, men jag är jävig.

Inte det roligast inlägget, men lite information i alla fall.

lördag 19 juni 2010

Böcker jag ska läsa

Inspirerad eller som replik på Piruetts senaste inlägg, så är det här något jag ska läsa.

Windup Girl – det spelar nästan ingen roll vad den handlar om för det är så snygg framsida, eller i alla fall fantasieggande. Jag vet precis vart det är i Coriolis universat (för den sortens nörd, läs här).

The Dervish House – en av mina nya favoritförfattare, Ian McDonald närmar sig nu den muslimska världen, något jag hoppats på för jag suger en massa inspiration ur hans böcker, härligt mustig postcyberpunk i österländsk tappning.

Yellow Blue Tibia – åter igen ett omslag man skulle kunna ha på väggen (ärligt, Windup Girl funkar inte där). För folks om gillar ryskinspirerade saker är det här kanske något. Adam Roberts, tidigare böcker är klockrena, prova till exempel Stone.

Galileo’s Dream – Gillar KSR, ända sen Marstrilogin, som för många säkert är mycket text. Hans alternativa historia när muslimer, asiater och indianer dominerar världen, The Years of Rice and Salt har gett mig sug för sånt. Dessutom kan det passa med ett pausat projekt som Fria Ligan har/hade.

Zendegi – Åter en av mina långvariga favoriter, Greg Egan. Hård, hård fysisk sf, som ibland passerar saker jag fattar, men ack så bra.

fredag 11 juni 2010

Onlinematerial till Mahanjis Väktare

I väntan på Mahanjis Väktare lägger jag upp det onlinematerial som finns. Detta är endast riktat till spelledare.

onsdag 9 juni 2010

Tre nya spel

Nyligen och väldigt nyligen har jag upptäckt tre "nya" spel, som verkar spännande, Diaspora, Apocalypse World och FreeMarket, som jag tokigt nog beställde ikväll. Mer om dessa om ett tag.

lördag 5 juni 2010

Mysterier till Coriolis på Fenix hemsida

Såg just att det första av våra online-delar till Mysterier i Gränsrymden finns på Fenix hemsida (här) och att man kan även ge den betyg. Så surfa över dit och säg vad ni tycker!

Den andra hoppas vi ha färdig inom kort.

onsdag 2 juni 2010

Vem skriver vi egentligen åt?

Sommarkväll, ett glas rosé och förnöjsamhet. Kändes som det var dags att skriva några ord. Idag hade jag en kort diskussion med en nördkollega i Fria Ligan. Och eftersom han inte fått upp Fria Ligans blogg så får jag chansen att skriva om hans - och mina - tankar här.

Frågan är alltså vem man egentligen skriver åt. Generellt så skrivs det mesta rollspelsmaterialet till spelledare, det vill säga en fjärde- till femtedel av de som spelar rollspel. Ganska dåligt kan man säga. Eller i alla fall outnyttjat. Undantaget regler och vissa delar av kampanjböcker så är inget skrivet direkt till spelarna, eller har jag fel? Utan att tänka efter allt för länge (typ två sekunder) så kan jag bara komma på Spelarboken till Ereb Altor och Spelarböckerna till Mutant: UA som exempel. Och då var bara Ereb Altor-boken den med egentliga uppslag för spelarna att dra iväg på egna äventyr (dvs. inte en regelbok som Spelarböckerna).

I våra Fenix artiklar riktar vi oss till alla, både spelare och spelledare, och i det senaste numret gör vi spelledardelar kopplade till spelarmaterialet i Fenix. Men man kan gå ännu längre, man kan se till att allt som är grafiskt riktas till spelarna. I spelledardelen till Mysteriet på SS-18 finns en massa bilder som visar upp för spelledaren. En massa tid läggs på layout till spelledaren. All den grafiska kapaciteten skulle ju egentligen rikta sig direkt till spelarna, alla bilder skulle vara relevanta och finnas som spelarmaterial. Spelledaren behöver i princip en olayoutad text, som dock är lättläst med klara styckesindelningar och många underrubriker. Något som det är brist på i rollspelstexter.

Det får bli Fria Ligans nya mål, i våra produktioner i alla fall. Vad tror ni? Nästan självklart va?

tisdag 1 juni 2010

Sanningen om SS-18 är uppdaterad

Vi har gjort en liten uppdatering på SL-infon till Mysteriet om SS-18 ikväll. En till bild har lagts till.