måndag 31 maj 2010

Rollspel i den digitala eran

Sitter och slöläser i Fenix och fastnar genast för artikeln om det nya Drakar och Demoner. Magnus Malmberg berättar varför man går över till endast digitalt rollspel. Det verkar helt klart vettigt. De har tydligen försökt att nå ut till olika distributörer med retur. Att Åhléns har det inskrivet i sina stadgar att de inte säljer rollspel är fan mig ett svart under från Kult-tiden. Något för Sverok att driva kampanj mot?

Inspirerade av iTunes, Appstore och Kindle så har de planerat extraverktyg som man knyter till abonnemanget, men inte betalar annat än startavgift för. Det är nog det jag gillar mest med hela idén, hjälp till spelledaren.

Det enda jag själv provat är ju att ha reglerna till handa på min iPad, men i pdf-format då och att använda Warhammers nya tärningsslagare på iPhonen.

Kartfunktionen verkar spännande och enkel, lite som den lösning vi har för Gränsrymden på Horisontens Ände.

Det jag själv skulle använda är nog SLP-räknare (dvs hålla koll på skador, initiativ etc), och ha möjlighet att ha allt online - fast man skulle ju vilja ha en offline-version också, precis som man kan lyssna på Spotify offline så borde man kunna lägga ner sin DoD i en "låst" version.

Ska bli spännande att se hur det går, kanske till och med prova, men det återstår att se.

söndag 30 maj 2010

Mysterier i Gränsrymden


Tydligen har nya numret av Fenix kommit till Pressbyrån. Som premunerant har den tyvärr inte dykt upp ännu. I det nya numret finns en del Coriolismaterial som hänvisar till nätet (Horisontens ände och Fenix hemsida). Vi håller just på och korrekturläser och slutjusterar online-materialet. Det kommer vara uppe inom några dagar.

Här följer en kort försmak för både spelare och spelledare..

Närsensorn piper till och i textrutan visas tre gröna staplar: ingen strålning, inga gifter och inga främmande organismer. Luften anges till Kua-standard. Du vänder dig mot dina kamrater och visar upp närsensorn. De ler. Kaptenen ger kommando att fortskrida in i stationen med en kort gest. Du kliver in över slussdörrens tröskel och möts av mörker. Det enda ljuset är skalexots pannlampa. Från exots tygficka tar du ut en lysglob och vakuumförpackningen med socker-lösning. Noggrant täcker du globen med sockerlösning och gnider in den. Den börjar sakta glimra för att sen anta ett fastare vitt sken. Du vänder dig en sista gång mot kapten, som nickar i exohjälmen och rullar sen in lysgloben i rummet innanför slussen.

fredag 28 maj 2010

Terminal World


Som fanboy till Alastair Reynolds, kunde man inte annat än skaffa Terminal World, även om det blev i en stor tungpocket. Boken skiljer sig från hans andra böcker av space opera med hård-sf inslag.

Här är det istället en sorts postapokalyptisk värld, där historian tar sin början i staden Spearpoint. En stad som sträcker sig mot himlen och försvinner upp i det blå. Ganska snabbt in i boken får man veta att olika nivåer av staden delas in i olika zoner där olika teknologi fungerar, i Neon Heights finns elektricitet medan i Horsetown fungerar inte ens ångmaskiner. Ju längre upp man kommer i staden ju mer högstående teknologi fungerar. Detsamma gäller landet runt om.

Det hela börjar med att en ängel, en sorts posthuman faller ner från de högre stadsnivåerna och förs till en obducent vid namn Quillion aka Cutter.

Mer ska jag inte säga, men för er som gillar postapokalyps med en twist är det här en bok man måste läsa. Den blev ju också månadens sci-fi bok på Science fiction bokhandeln.

Är man ännu nördigare som jag så ser man potentialen för att använda det här i rollspel. Här är mitt förslag på hur det skulle kunna användas i Mutant: Undergångens arvtagare rollspelet.

fredag 14 maj 2010

iPad för rollspelare

Som jag ser det så var den stora fördelen med att jag, eller min bror snarare, fastnade i Nordamerika på grund av (den påhittade) askan att jag fick tag i en iPad. Väl tillbaka i Svea skulle den ju användas för att förhöja min rollspelsupplevelse.

Första gången jag tog med den på spelmöte var den en enda stor distraktion, surfande hjälper inte rollspelande. Fick låtsas att jag visste vad vi höll på med när SL frågade mig vad min karaktär skulle göra...

Andra gången gick det desto bättre, den var ytterligare en V0-regelbok som verkligen behövdes.


Vad använde jag då min iPad till nu, i ärlighetens namn så är det mesta läsande av pdf:er och surfande. Den har fenomenal bild för video och ett oerhört ljud för de små springor som är högtalare.

Att läsa pdf-versionen av Diaspora funkar helt utmärkt.


Mina planer för framtiden är att använda det när jag SL:ar för att visa upp kartor och bilder.


Karta ur scenariot Ljusblommans Mörka Blad till Coriolis (Spoiler för spelare).

Vi (Fria Ligan) planerar att göra alla mugs så upplösningen passar till iPad. Här kommer en karaktär ur scenariot Gazalis Sista Färd som vi testat med. Här får ni också en känsla för storleken när min handmodell håller upp "paden".


Sist men inte minst ska jag försöka att fixa till mitt Warhammer 3 spelande genom att lägga in alla Action-kort. Tyvärr har jag svårt med raster på tryckta produkter, så man får hoppas att FFG fixar en app (fet chans, jag vet).


Ni får ursäkta den dåliga bildkvalitén. Anledningen till dröjsmålet med inlägget var att jag tänkte fota den i dagsljus, men glömmer alltid att göra det på dagtid.

onsdag 12 maj 2010

Försenad

Mitt iPAd inlägg är lite försenat, men det kommer. Har idag fått iväg lite Coriolismaterial till Fenix, och ska fortsätta med onlinedelen nu...