fredag 31 december 2010

Irrfärder: 2010

Året är näst intill slut. Dags att sammanfatta vad som skett och vad jag gaggat om samt allt som jag glömt att följa upp.

Jag kan konstatera att jag haft mer trafik i år än förra och skrivit mer inlägg, vad det nu förtäljer. Ska hålla mig kort avseende statistik, för jag vet ändå inte hur jag ska få fram allt. Men det jag lätt kan se är sånt som hänt efter att Blogger startade sitt statistikverktyg. Populäraste inläggen sen juni 2010 är Apocalype World har anlänt och Världens bästa rollspel (just nu) där jag snodde trafik från Piruett så de räknas väl inte. I verkligheten var det mest frekventerade Onlinematerialet till Mahanjis Väktare. Annars är bokrecensioner vanliga på top 10 med Ark, Flood och The January Dancer.

Våra två misslyckanden, att få färdiga innan årets slut, Maskmakaren och Iskallt inferno finns även här. Slutligen är det väl värt att nämna att Warhammer vs Barbarians var av relativt stort intresse och att i mina ögon vann Barbarians till slut.

Då lämnar vi statistiken och kollar vad som egentligen har sagts här. Till att börja med kan det alltid vara kul att se vad som hände med ens Nyårslöften. Hoppsan, det var mycket som skulle hända:

Jag hoppas, men lovar inte, att jag under det kommande året ska kunna avsluta Lubau-sekvensen, få åtskilliga delar av Horisontens ände färdiga i vårt samarbetsprojekt (däribland något konventsscenario). Det vore också himla kul att få upp en sida om [Projekt] Fornfynd och Skattemarker och [Projekt] Awadhi-systemet, men det beror lite på.

Man kan konstatera att L2 inte blev färdigt, men HÄ-associerade saker kom ut. De två [Projekt]:en får man skämmas för. Däremot fick jag i alla fall en del rollspel spelade 2010: WHFR3, Rogue Trader, 3:16, BoL och V0. Men ni ska veta att det varit diskussioner om spel (eller var det hösten 2009).

Annars började året med en rad WHFR3 recensioner och referat (se januari). Under våren spelade det en hel del Warhammer som kändes nytt och spännande med en massa potential.

I god anda var det förseningar av Ljusblomman till mars för att matcha den till vårens magnum opus från Fria Ligan, Fenixbilagan Gränsrymden och Djachroum, som också var öppningen för Fria Ligan som grupp eller så. I alla fall officiellt. Jag minns med glädje hur vi fick mejl och ett telefonsamtal från Järnringarna som var nöjda med Fenixbilagan, som passade som en pusselbit i deras vision av tredje horisonten.

I början av året skrev jag om att jag hade lite egna rollspelsambitioner eller tankar, men så mycket mer blev det inte. I mars var det mycket diskussioner på piruett.se om rollspelmoduler och jag funderade mycket på Scenarioskrivande till Coriolis. I relation till det skrev jag om Resan som koncept för äventyr eller rollspel, något som jag tycker är underutnyttjat men många andra tycker är bara att snabbspola förbi. Annat i rollspelsbranchen handlade om vem vi ska skriva för. Vi skriver för mycket material för spelledare och för lite för spelare, som samtidigt kan vara väldigt lata och inte orka läsa in sig.

Nästa stora grej för min del var ju att Mahanjis väktare fanns att förbeställa i mars. Under våren hann vi sen avsluta Mysterier till Gränsrymden, som var spelarmaterial till två fullängdsscenarion där det ena ännu inte är färdigt. Sen tog det stopp kan man säga om man är hård. Under sommaren väntade en hel del folk på att Mahanjis väktare skulle dyka upp. Det tog sin tid, men det var härligt att få den i handen tillslut, lite mer än sex månaders skrivande, 10 spelsessioner av speltest och mycket, mycket kartor. Blev tillsagd av Järningarna att inte göra så mycket kartbeskrivningar i fortsättningen. Check.

Nästa stora nyhet, var min nya leksak, iPaden (”paddan”) som införskaffades i april när den var världsny och jag var fast i Nordamerika på grund av masshysteri relaterat till osynligt damm som inte kunde ses med satelliter, markradar, flygradar eller ens gjorde någon påverkan på flygmotorer. Den visade sig var en grym leksak och även hjälp vid rollspel [länk]. Naturligt nog ledde paddan till att jag började köpa E-böcker som jag till en början läste mest på ifånen, för jag – öhh – orkade inte släpa på paddan.

På Gothcon släpptes en bomb som kanske var en riktig nuke för Riotminds om man får döma av diskussionen på piruett igår. Delar av idén att gå online är nog inte dum, Rollspel ska ju in i den digitala eran förr eller senare. Under slutet av sommaren så diskuterades det vilt om rollspelens död – för mind el blev det en skön Nördöl av det.

Under sommaren fick jag också vårt första frilansverk (frilansare till frilansare = gästskribent), Iskallt Inferno av Adam Palmqvist (Coffinshaker på Järnringen Forum), som efter redigerande blev ett av de mest lyckade, eller spelade scenariona på SSK 2010.

I slutet av sommaren skrev jag en hel del på bloggen, nu fick jag mina exemplar av Apocalypse World och Freemarket som jag skrev en del om men aldrig kom till slutkläm på, mest för att jag inte hade någon som ville spela det och att jag inte fattade kortmekaniken. Vi hade även några lyckade sessioner med the Gathering Storm och Sociala konflikter i Warhammer, men sen tog WHFR3 slut.

Warhammer slogs lätt ut av Sword and Sorcery i form av Barbarians of Lemuria, som Nisse fått som recensionsexemplar för Fenix. Missa inte BoL är det enda jag kan säga.

Under slutet av hösten gick det segt. Vår grupp hade tröttnat på WHFR3 och vi diskuterade vad som skulle spelas härnäst (jag är vanligen för Coriolis i alla lägen). I brist på Coriolismaterial som jag skulle skriva (vi fick ju bara ut Surha i Fenix) och inspirerad av Eclipse Phase modulen Sunward (som jag inte heller läst) började jag fila på ett Phase Zero regelsystem baserat på V0. Annars var det mycket ”vägg” i slutet av året. Det stora lyftet var nog framsidan till Maskmakaren som fick mig på topp igen.

Året avslutades med en skön Coriolisrevival när vi testade ett alternativt spelsystem och en stark önskan om att göra brädspel (Coriolisbrädspel!) efter att ha spelat Skuggspelet.

Det blev en del recensioner under året. Under första halvåret handlade det om WH3 och 3:16. Under hösten blev det nog bara en halvdann genomgång av Freemarket.

Bokrecensioner blev det desto mer av och tydligen är de vällästa. Terminal World hade potential till att bli ett bra äventyrslandskap till Mutant, men som vanligt orkade jag inte slutföra det. Något inspirerad av piruett.se så rabblade jag lite senare upp Böcker jag skulle läsa (2 av 5 hittils och en i bokhyllan). Bäst var nog January Dancer men även The Windup Girl som jag läste i slutet av sommaren var något speciellt.

Filmrecensioner var det inte lika många, bara Solomon Kane och Book of Eli, som båda passade mitt humör när jag såg dem.

Slutligen - bildteasers är något jag själv gillar så det blev en del (liten försmakipad för rollspelaremysterier i gränsrymdeniskallt infernomaskmakarenen teaser till).

Ja det var det året. Jag får tacka er för att ni hängt på och hoppas att ni fortsätter nästa år – som blir ett Coriolisår! Och ett Fria Ligan år!

4 kommentarer:

 1. Tack för ett bra år!

  Det är kul att någon har energin att hålla igång det bästa rollspelet på marknaden när konstruktörerna inte själva orkar...

  Om en vecka har jag 2011 års första spelomgång bokad och trots att jag har närmare 50 rollspel i hyllan så vill alla mina spelare bara köra Coriolis. (Nu kommer dom få nöja sig med Wastelands).


  Så ännu en gång: Tack för ditt (och dina medarbetares) engagemang och slit med Coriolis, det är uppskattat.

  SvaraRadera
 2. Vi tackar för uppskattningen! :D

  Som sagt, så försöker vi nog oss på en repris utan höstens trötthet.

  SvaraRadera
 3. Tack för ett trevligt 2010. Det är ett nöje att få följa med på irrfärderna!
  :-)
  /Calle

  SvaraRadera
 4. Kan bara hålla med övriga kommentatorer! Ser fram emot 2011, Kosta, med bloggande, scenarion, recensioner mm!

  SvaraRadera