måndag 6 september 2010

The Windup Girl

 The windup girl är boken som vann förra årets Nebula- och året Hugopriser. En del skulle kalla det här för biopunk, men för min del är det den sorts postapokalyps. Den apokalyps vi kan förvänta oss, på grund av miljöförstörelse, översvämningar och tillbakadragande av ekonomin. Helt enkelt en långsam och utdragen händelse som inte märks förrän den är ett faktum.

När jag läser den här typen av böcker, får jag känslan att i en framtid kanske det inte är självklart med att ta ett varmt bad till kvällen, för den energi eller mängd vatten som går åt. Med den lilla avstickaren återgår vi till boken.

I bokens framtid har biotechföretag tagit över världen, först efter att de förstört den med genetiska grödor, modifierade katter och olika typer av växt- och humana virus. Tagit över är väl inte hela sanningen, för Kungadömet Thailand håller fortfarande stånd mot kalorimännen och grödoföretagen.

Efter en expansion av västväldens tänk och konsumtion (läs: idag) har den stora Kontraktionen skett, något som verkade börja med att all olja tog slut i kombination med växthuseffekt som lett till översvämningar och förödelse. Världen använder nu snabba klipperskepp och zeppelinare för den lilla handel som finns. Fabriker drivs av biomodifierade mammutar (megodonter) eller helt enkelt människor som med sin svett och förbrukning av kalorier driver avancerade fjädersystem. Fjädersystem som också används för att lagra energi.

Överallt i boken stöter vi på denna retroteknologi, fjäderdrivna vapen som skjuter sylvassa diskar och handpumpas av skytten, fläktar i hotellrum som dagligen vevas upp av ”fläktgubben”, handvevade radioapparater, fjäderdrivna motorbåtar. Klipperskeppen som beskrivs är smäckra katamaraner eller segelbåtar med bärplan som dras upp av gigantiska spinnakrars eller skysegel. Bara armén och inflytelserika politiker har tillgång till bilar som drivs med koldiesel, något som nästan anses hädiskt.

I den här världen, i ett Bangkok som är omslutet av hav och fördämningar, där dagligen munkar välsignar stadens sju kolpumpar som gör att staden ännu inte försvunnit under havet –här utspelas boken.

Vi får följa en kaloriman, en genetisk jägare utsänd av AgriGen på sin jakt efter en sädesbank. Han stöter ganska snabbt på en windup girl. En genetisk, steril människa som japanerna skapade när deras befolkningspyramid stod på sin spets och genom ett genetisk trick rör sig hackigt, för att med snygg koreografi kunna utföra teritualer.

Boken följer i olika kapitel flera olika personer vars historia vävs samman. Från Tigern tillhörande miljöministeriet som förstör olagliga varor, till den flyende kinesen från Malaysia, som blivit av med hela sin familj i folkmordet på kineser av de Gröna Banden. Alla karaktärer känns levande och välbeskrivna. Historian är spännande liksom den värld som beskrivs. En värld som känns mer möjlig än en radioaktiv ödemark.

Jag ger den fyra starka nördar. Det är nog ett ”måste-läsa” för sf-nördar, i alla fall de som inte är totalt rymdfixerade.

2 kommentarer:

 1. Okej, låter som något att sätta upp på önskelistan.

  Och det där med att inte ha något varmvatten, det vet jag precis hur det är eftersom varmvattenberedaren pajade i torsdags kväll. Skillnaden mot Windup Girl är förstås att jag redan igår hade en fungerande beredare igen och "fri" tillgång på varmvatten. (Men det blev en jobbig helg, särskilt med avseende på småbarnen)

  Hur som helst - de få gånger då man blir utan den vardagslyx man tar för givet - det är då man inser hur värdefull den är och hur beroende vi har blivit av den.

  Har Windup Girl ett budskap? Eller är det bara en cool bok?

  SvaraRadera
 2. Misstänker att det har ett budskap - en massa info bygger på vad olika företag i Big Farma/Agri gör idag (?), skapar grödor med terminatorgener som gör att bara en utsådd kan göras, ändrar växtförhållanden, näringsmängd etc.

  Växthuseffekten och effekten av olja är kanske lätt överdriven, el inte.

  Koldiesel är något som redan nu utvecklas el används i Kina och Sydafrika vad jag vet.

  Så jag tror det finns ett budskap.
  Du får läsa den ;)

  SvaraRadera