måndag 23 augusti 2010

Apocalypse World har anlänt!

Idag fick jag äntligen min hårdkopia av rollspelet Apocalypse World av Vincent Baker som bland annat stått för Dogs in the Wineyard.

Jag har ju haft pdf-reglerna ett tag, men inte orkat läsa dem på iPaden av ren lathet. Men nu har jag pocketboken, som känns snygg och lätt att läsa. Mer om innehållet senare, det enda jag kan säga är att kapitlet "Advanced Fuckery" får en att undra och småle.

8 kommentarer:

 1. AW är snackisen nummer ett just nu i rollspelsvärlden. Så snacka gärna mer om AW - jag är nyfiken! (Köpte du boken direkt från Vincent?)

  SvaraRadera
 2. Japp, hur lätt som helst med paypal. Och så ingick pdf också tror jag.

  SvaraRadera
 3. Okej, kosta. Om jag inte hinner höra något dåligt om AW innan morgondagen kommer så lägger jag en beställning då. (För då har lönen kommit...)
  :-)
  /Calle - som vill höra mer om AW

  SvaraRadera
 4. Inget dåligt än - bara att veta att det är inget snabbrollspel, VB rekommenderar minst 6 sessioner innan man kommer riktigt igång.

  Sen förväntas ens karaktärer ha sex med varandra - klarar man inte av att rollspela det, så kanske det blir svårt.

  Rätta mig om jag har fel, någon som läst längre.

  SvaraRadera
 5. RP förväntas ha sex med varandra? Oj, det kan nog bli en utmaning för min spelgrupp (även om "det" faktiskt hände en gång på 90-talet). Eller är det så att det finns regler för sex, men att spelet funkar utmärkt även utan sex? (Hur som helst så hindrar inte sex-frågan mig från att köpa AW)
  /Calle

  SvaraRadera
 6. De förväntas ha sex, skulle jag säga. Det påverkar nämligen ett spelvärde ens Hx (history) som skulle kunna beskrivas hur mkt man känner en person, men inte hur mkt man tycker om den. När Hx går upp till ett värde över 4 (vid tex sex) får man ett kryss på sin erfarenhetskolumn. När den i sin tur når 5 så får man växla in den mot ett nytt tillval ("move").

  Jag vet inte vad mer som höjer ens Hx (för jag har inte läst hela)...

  Men kollade det nu - erfarenhet fås också av specifika "moves" och när man använder sin specifika egenskap.

  SvaraRadera
 7. Nja, IMO så förväntas inte rollpersonerna att ha sex, utan det rör sig om regler för konsekvenser om de har det. Det är inte ett spel om sex, men det har sex som en ingrediens, som man utan problem kan bortse ifrån om det inte känns OK.

  SvaraRadera
 8. Ja så kanske det är, jag har ju bara läst intro + koncept hittills. Samtidigt är ju en del moves som är rätt specifika när man är intim (men inte nödvändigtvis har sex) med andra rollpersoner.

  Dessutom finns det under varje koncept en rubrik om hur sex med det konceptet funkar speltekniskt - så det är väl relativt inbyggt att det "ska" ske, typ. Eller?

  SvaraRadera