fredag 28 maj 2010

Terminal World


Som fanboy till Alastair Reynolds, kunde man inte annat än skaffa Terminal World, även om det blev i en stor tungpocket. Boken skiljer sig från hans andra böcker av space opera med hård-sf inslag.

Här är det istället en sorts postapokalyptisk värld, där historian tar sin början i staden Spearpoint. En stad som sträcker sig mot himlen och försvinner upp i det blå. Ganska snabbt in i boken får man veta att olika nivåer av staden delas in i olika zoner där olika teknologi fungerar, i Neon Heights finns elektricitet medan i Horsetown fungerar inte ens ångmaskiner. Ju längre upp man kommer i staden ju mer högstående teknologi fungerar. Detsamma gäller landet runt om.

Det hela börjar med att en ängel, en sorts posthuman faller ner från de högre stadsnivåerna och förs till en obducent vid namn Quillion aka Cutter.

Mer ska jag inte säga, men för er som gillar postapokalyps med en twist är det här en bok man måste läsa. Den blev ju också månadens sci-fi bok på Science fiction bokhandeln.

Är man ännu nördigare som jag så ser man potentialen för att använda det här i rollspel. Här är mitt förslag på hur det skulle kunna användas i Mutant: Undergångens arvtagare rollspelet.

3 kommentarer:

 1. Tack för tipset! Det lät som en spännande bok. Jag läser bedrövligt lite skönlitteratur nuförtiden, men om jag hittar någon riktig bra sf så kanske det kan bli ändring på det. Du verkar gilla A Reynolds? Lata sommardagar i hängmattan med en god bok, kan man hoppas på... (anteckning: måste skaffa en hängmatta)
  /Calle

  SvaraRadera
 2. För mutantälskare är den på. De andra böckerna han skrivit är mer space opera men himla sjyssta (och långa).

  SvaraRadera
 3. Okej, det låter som att det är dags att beställa lite böcker...
  :-)

  SvaraRadera